Deze laatste weken krijg je voornamelijk porren van knietjes en ellebogen. Soms voel je je kind op drie plaatsen tegelijk!
Je baby is zo gewend aan bepaalde geluiden, dat hij na de geboorte niet zal verblikken of verblozen bij het horen van de stem van je partner of het blaffen van je hond. Zelfs het starten van je auto kan hem heel bekend voorkomen.
Als je baby na de geboorte op je buik wordt gelegd, komt hij meteen tot rust. Dat komt door jouw warmte en het vertrouwde kloppen van je hart.
Het komt nu allemaal erg dichtbij. De bevalling kan immers elk moment beginnen. De babykamer moet klaar zijn en ook de luiers, kleertjes en kruiken staan klaar. Evenals de bedklossen, het zeiltje en de po als je thuis wilt bevallen. Word je enorm huishoudelijk? Kun je er niet tegen dat er stof op het richeltje boven de deur ligt en dweil je voor de vierde keer de vloer van de babykamer? Dat is de nesteldrang die vaak vlak voor de bevalling voorkomt. (euh, nee, nog geen last van)
Een bevalling kan beginnen met:
Het breken van de vliezen. Misschien voel je een 'knak', misschien sijpelt er alleen wat vocht uit je vagina. Je kunt het dan zelfs met urine verwarren. Maar vruchtwater ruikt zoetig en er drijven vaak vlokjes in. Zijn de vliezen eenmaal gebroken, dan starten de weeën meestal snel. De bevalling moet dan ook niet te lang op zich laten wachten in verband met infectiegevaar.
Het starten van de weeën onder invloed van het hormoon oxytocine. De ontsluitingsweeën zijn pijnlijke samentrekkingen van je baarmoeder die snel in kracht toenemen en langzaam afzakken. Ze komen meestal om de twee tot vijf minuten en duren zo'n zestig seconden. Ze zorgen dat je baarmoedermond langzaam opengaat.
Het verliezen van de slijmprop. Deze prop heeft je baarmoedermond tijdens de zwangerschap afgesloten, waardoor je baby tegen infecties werd beschermd. Soms zit er een beetje bloed bij het slijm. De bevalling kan nu snel beginnen, maar het kan ook nog een paar dagen duren voor de weeën komen.
Weeën kun je met puffen opvangen. Je ademt diep door je neus in als de wee opkomt, je houdt je adem enige tijd vast en dan adem je met kleine stootjes weer uit. Merk je dat je de kluts kwijt bent tijdens de weeën, vraag dan of er iemand met je meepuft. Dat helpt je te concentreren.
Praktisch
Je hebt nu nog de tijd om jezélf te verwennen. Lekker ontspannend: een kamillemaskertje.
Wie is er bij de bevalling?
Wil je naast je verloskundige of gynaecoloog en je partner nog andere mensen bij de bevalling hebben. Je zus bijvoorbeeld, een vriendin of je moeder? Maak je wensen tijdig kenbaar.
Wanneer mag je de verloskundige bellen?
- als de weeën om de drie tot vijf minuten komen en zeer krachtig zijn
- als het vruchtwater groenig van kleur is
- als je veel bloed verliest
Geen opmerkingen:
Een reactie posten